BUDGETWEEKMENU.nl

Iedere dag voordelig

Geef je groenten een 2e leven, dan geven zij je een 2e oogst! 

Groenten 1x kopen en daarna opnieuw laten groeien. Wij vonden maar liefst 44 soorten groenten, fruit en kruiden, waarmee je dit kunt doen. Bij veel van de beschreven soorten heb je geen tuin nodig. Onderaan leuke tips voor het tuinieren op weinig ruimte.

Tags: groenten kweken in huis, groenten kweken in water, groenten herkweken, groenten opnieuw laten groeien, groenten uit je groente laten groeien, verticaal groenten kweken, moestuin zonder tuin, moestuin op balkon.

1) Zoete aardappel (of gewone aardappel)

Snijd de aardappel doormidden en leg hem daarna half onder water in een glas of pot (tip: gebruik satéprikkers om hem op z’n plek te houden). Zet de pot vervolgens op een warme en vochtige plek, bijvoorbeeld in de vensterbank of op de verwarming. Binnen een paar weken zal de aardappel begroeid zijn met kleine plantjes. Verwijder deze voorzichtig van de aardappel en plant ze in een pot met grond. Daarna geldt: geef de eerste week elke dag water en daarna iedere week één dag minder.

Waarschuwing: Loof en bloemetjes van aardappelplanten is zeer giftig. Net als het groen van tomaat, aubergine en peperplanten. 

Duidelijke en hele uitgebreide instructie op:

http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/zoete-aardappel/

We hebben ook een fb GROEP waar alle actuele tips gedeeld worden. Wordt ook lid en mis niks. KLIK HIER

2) Aardappelen in zak kweken

Je eigen aardappelen in zak in een paar stappen

Ik heb de zak voorzien van een laag potgrond (10 cm). Hier heb ik drie voorgekiemde (poot)aardappelen op gelegd en deze vervolgens met aarde afgedekt. 

Kan ook met gewone aardappelen. Gewone aardappelen zijn echter vaak behandeld zodat ze minder goed kiemen. Zelf doe je dat niet, dus een zelfgekweekte aardappel bewaren voor deze truc voor volgend jaar is een goed idee.

Daarna heb ik ze water gegeven. Toen het loof ongeveer 10-15 cm boven de grond stond, heb ik aarde toegevoegd (door de vakmensen ook wel aanaarden genoemd). Dit heb ik een paar keer herhaald, tot de zak nagenoeg vol was. Met een beetje geluk krijg je er kilo's aardappelen voor terug. 

Waarschuwing: Loof en bloemetjes van aardappelplanten is zeer giftig. Net als het groen van tomaat, aubergine en peperplanten. 

Tips die het verschil maken 

Nu je zelf aan de slag kunt met het kweken van aardappelen in zak, heb ik nog een paar tips. Met deze in je achterzak, kan succes haast niet uitblijven:

  • Kies voor een vroege aardappel. Deze hebben de kortste groeiperiode (ongeveer 100 dagen) en daardoor de minste kans op ziektes.
  • Kiem je aardappelen voor op een lichte (geen direct zonlicht) en redelijk koele plaats. Hierdoor win je tijd in de groeiperiode. Je kunt de aardappelen bijvoorbeeld in een kistje in de schuur voorkiemen of in een lege eierdoos. Plaats de aardappelen in de grond wanneer er een korte, stevige scheut is gevormd.
  • Wanneer je een lege potgrondzak gebruikt om aardappelen in te kweken, keer deze dan binnenstebuiten (met de zwarte kant naar buiten). Hierdoor warmen ze in de zon nog sneller op.
  • Zorg voor afwatering in de zak. Gaatjes kun je aan de onderkant of zijkant van de zak maken.
  • Houd de bladeren droog. Geef water aan de voet en plaats de aardappelen niet te dicht op elkaar zodat de wind de bladeren na een regenbui kan droogblazen. Hierdoor krijgen schimmels minder kans.
  • Vergeet niet regelmatig water te geven. Geef na het aanaarden sowieso water om uitdroging te voorkomen. Voorkom dat ze te nat worden. Wees dus extra alert bij langdurige regen.
  • Oogst de aardappelen als het loof geel en dor wordt.

Aardappelen zijn het lekkerst wanneer je ze net geoogst hebt. Met een zak met een hersluitbare flap aan de voorkant, kun je precies oogsten wat je nodig hebt.


Bovenstaande tips van: 
https://www.tuinenbalkon.nl/aardappelen-in-zak-kweken


3) Bosuien/Lente-uien

Bewaar het einde/onderkant van de bosuien. Leg ze onder een laagje water in een glas en zet het glas in de zon. Binnen een paar dagen begint er nieuwe bosui te groeien. Ververs eens in de week het water en je hoeft nooit meer de supermarkt in voor bosui.4) Prei
Het groeien van prei werkt volgens hetzelfde principe als de lente-ui. Snijd de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water. Pot de prei over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei. Deze kun je nog een keer laten groeien als je de prei bovengronds oogst (afsnijden) en het witte deel laat zitten. De prei wordt wel iedere keer wat dunner. 

5) Uien

Zelf een ui kweken is eigenlijk te simpel om het niet een keer te proberen! Snijd de achterkant (de ‘wortel’) van de ui en laat deze een paar dagen drogen. Plant hem daarna in een pot met natte potgrond en zet neer op een donkere plek. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is te zorgen dat de grond vochtig blijft.

Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt. De groene stengels kun je afknippen of snijden en net als lente-ui gebruiken.

We hebben ook een fb GROEP waar alle actuele tips gedeeld worden. Wordt ook lid en mis niks. KLIK HIER

6) Knoflook & Knoflookbieslook
Je kunt het beste verse knoflook of roze knoflook gebruiken. Haal de tenen uit elkaar, uit elke teen groeit een nieuwe plant. Voor een knoflookplant duw je de teentjes 
ongeveer 5 cm onder de grond en strooi daarna met compost. Het beste is om een plekje in de zon te vinden en de grond goed vochtig te houden. Wanneer binnen een paar maanden de de groene stengels boven de grond bruin kleuren is de knoflook klaar om geoogst te worden.

Voor knoflookbieslook doe je de teentjes met de uiteindes onder water in een glas of potje. Ververs het water voor de knoflookbieslook om de paar dagen. Als het look circa 5 cm is, kun je al oogsten. Gebruik knoflokbieslook door de sla

 

7-9) Slasoorten die in een krop groeien zoals Botersla en Romaine sla en Andijvie

Sla/andijvie kweken is net zo simpel bosui: Bewaar de onderkant of het hart van de sla en zet het in een laagje water wat je iedere week ververst. Het duurt iets langer voordat je je eigen sla kunt oogsten maar na een aantal weken zul je zien dat het werkt. Je kunt de plantjes als ze eenmaal weer geworteld zijn ook in de aarde stoppen. 

10) Basilicum 

Knip een stengel (of een paar) van ongeveer 10 cm van je nog verse plantje. Haal alle blaadjes, behalve de bovenste twee eraf. Zet de steel van dit ministekje vervolgens onder water en wacht tot het uiteinde ontspruit. Ververs regelmatig het wateren let erop dat je dan nieuw water van kamertemperatuur weer in het glaasje doet. Als de wortels dik genoeg zijn zet je het plantje in de grond en voilá: binnen een paar weken heb je een nieuwe voorraad basilicum!

11-14) Bieslook, Tijm, Rozemarijn, Peterselie

Koop (biologische) plantjes in de supermarkt. Verpot deze thuis in een grotere pot of in de volle grond. Tijm en Rozemarijn blijven groen en kun je het hele jaar gebruiken. Peterselie komt het 2 jaar weer op en bieslook komt meerdere jaren weer op. Peterselie en bieslook kun je ook eenvoudig opkweken met goedkope zaadjes. En een bosje peterselie blijft lang goed in een glaasje water.

We hebben ook een fb GROEP waar alle actuele tips gedeeld worden. Wordt ook lid en mis niks. KLIK HIER

15) Champignons Eén champignon is al genoeg om een champignonfamilie te kweken. Meng wat potgrond met veel koffiedik. Bewaar daarvoor eerst verschillende porties koffiedik in de koelkast, totdat je wat meer hebt. Snijd het steeltje van een champignon en plant onder circa 2 cm natte grond (jouw koffiedikpotgrond). Belangrijk is om de pot uit de zon te houden en ergens neer te zetten waar het relatief donker isBinnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit. 

16) Bleekselderij
Snijd het onderste stuk van de bleekselderij in zijn geheel eraf en leg in een schaaltje met lauw water. Ververs het water om de paar dagen. De eerste dagen lijkt er niet zoveel te gebeuren. Het stronkje loopt wel uit maar de buitenste stelen worden geel, bruin en snotterig. Die rotte stelen haal je gewoon weg. Na een week begint het stronkje wortel te schieten. Met een paar goede wortels kan je het uitplanten in een potje met grond. Hard het plantje wel even af voordat je het buiten in de vollegrond plant. Afharden is laten wennen aan de winderige en de koudere buitenlucht. Je zet de planten iedere dag een paar uurtjes buiten totdat de planten de hele dag (en nacht) buiten kunnen blijven staan.

17) Citroengras

Net als bleekselderij kun je uit de uiteindes van een stengel citroengras nieuw citroengras laten groeien. Zet de uiteindes onder een laagje water tot er wortels groeien. Vervang eventueel om de paar dagen het water. Zet de uiteindes in een laagje potgrond en oogst stukjes citroengras als je het nodig hebt.

18) Venkel
Snijd ongeveer 4 cm van de onderkant van de venkel af en behandel dit op dezelfde manier als de onderkant van de bleekselderij. Zet het glaasje met de onderkant van de venkel op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Als de venkel nieuwe wortels heeft gevormd, kun je het overpotten.

19-23) Rode kool, Witte Kool, Savooie Kool, Chinese Kool, Spitskool

Bewaar het harde oneetbare hart van deze kolen. Kolen vormen geen nieuwe gesloten krop, maar wel volop kleurrijk blad. Vul enkele potten, bakken of schalen met pot- of zaaigrond of wat aarde uit de tuin en ‘plant’ je tweedehands groenten. Duw ze stevig vast in de grond zodat ze goed contact maken en plant ongeveer zo diep zoals ze in de tuin staan. Geef alles goed water en zet je tweedehands pottenmoestuin op een lichte plaats voor het raam.

Wanneer je bijv. rode kool oogst uit eigen tuin, laat je zoveel mogelijk stengel en wortels achter in de tuin. Met een beetje geluk groeit die koolstronk uit tot een bos vol blad en soms ook tot een plant vol met kleine mini-kooltjes. 

We hebben ook een fb GROEP waar alle actuele tips gedeeld worden. Wordt ook lid en mis niks. KLIK HIER

24-25) Boerenkool, Bloemkool

Bewaar de stengels van Boerenkool en Bloemkool en plant op dezelfde manier als kool. De koolstengels vormen nieuwe okselscheuten en aan boerenkool komt weer krullend blad. Dit is van toepassing bij planten die je zelf in de tuin hebt staan. Al kun je het ook eens proberen met de stronk van een bloemkool. Wie weet wordt het wat. 

Info van http://cashewstadstuinieren.nl/tweedehands-groenten/

26) Gember

Bewaar gemberwortel totdat er kleine groene stipjes op de buitenkant verschijnen. Snijd de gember in stukken en plant ze in een pot onder een laagje grond. Dek deze af met folie (of zet hem in een kleine kweekkas). Binnen een paar weken zullen er kleine plantjes ontstaan en na een aantal maanden zijn de wortels groot genoeg om te oogsten. Dat proces kun je blijven herhalen, dus vanaf nu altijd gratis verse gember!

27) Koriander

Voor koriander hoef je iets minder geduld te hebben; je kunt binnen een paar maanden alweer een nieuw, volledig volgroeid plantje hebben. Als je een paar blaadjes met stam in een glas water zet, zullen ze al gaan groeien. Als de wortels lang genoeg zijn – een centimeter of 5 – zet je ze in een pot met aarde. Zet ze in een lichte kamer, maar niet in de brandende zon.

28) Tomaten

Gebruik de zaadjes in tomaten om tomatenplantjes te groeien. Was een paar zaadjes en laat ze op een keukenpapiertje drogen. Stop de droge zaadjes in een pot met grond en laat ze binnen groeien tot de plantjes een paar centimeter boven de grond uitkomen. Verplaats de tomaten dan naar buiten in de zon. Geef de tomatenplanten een paar keer per week water. 

29) Kiemgroenten

Kiemen zien er leuk uit en zijn zeer gezond. Ze bevatten vele vitamines en mineralen. Binnen 6 – 10 dagen zijn de spruiten klaar voor een lekkere en gezonde toevoeging aan de maaltijd of salade. Er zijn verschillende soorten kiemzaden te koop zoals alfalfa, basilicum, broccoli, mosterd, radijs, rucola, taugé en tuinkers.

In deze link een instructie hoe je kiemgroente kweekt in een glazen potje. http://voedingvolleven.weebly.com/kiemen.html

30-37) Wortelloof, Radijsloof, Rode Bieten, Pastinaak, Schorseneer, Raap, Koolraap, Daikon

Wortels kun je niet helemaal terug laten groeien. Maar je kunt wel het gróen van de wortels terug laten groeien. Dit loof kun je gebruiken in salades, pesto van maken of gebruiken in soepen en door aardappelpuree. Meng het loof voor in salade met knoflook en een beetje azijn. Wortelloof kan een beetje bitter zijn, maar wel gezond. Eet alleen biologisch en onbespoten wortelloof. Er circuleren diverse soep en pesto recepten van wortelloof

Snijd de bovenkant van een biologische (winter)wortel af en leg de topjes in een beetje water. Zet ze in een goed verlichte kamer of in een raamkozijn, en het groen groeit vanzelf terug. Vervang het water regelmatig.

Met Radijs en Pastinaak, Schorseneer, Raap, Koolraap en Daikon doe je hetzelfde als wortel. Al kun je ze ook in de aarde zetten (goed aandrukken) om het loof te laten hergroeien.

Bieten geeft op dezelfde manier lekkere rode bladeren, een soort "bietenbladsla"

We hebben ook een fb GROEP waar alle actuele tips gedeeld worden. Wordt ook lid en mis niks. KLIK HIER

38) Snijbiet

Van dit bladengewas, dat een beetje lijkt op spinazie, kun je de bladeren en stelen eten. Ze smaken een beetje naar rode bietjes. Je kunt het koken, rauw eten of er een stamppotje van maken. De onderkant kun je terugplanten of als je het in eigen tuin hebt, laten staan en opnieuw laten groeien. 

39-40) Knolselderij en Koolrabi

Snij de onderkant horizontaal af en plant terug in de aarde. Hier groeit weer lekker eetbaar groen op. 

41) Walnoot = geduld hebben en een grote tuin

Plant een walnoot met de dop erom in de grond en wacht af. Als er een plantje komt, duurt het wel een jaar of 10 voor dit een boompje is die oogst gaat geven. Maar het kan wel. Wie eenmaal een grote notenboom heeft, krijgt ook grote oogst. 

42) Aardbei

Gemakkelijk te kweken in potten, volle grond maar ook zeer geschikt voor verticale tuinideeën. Zie tips en voorbeelden via de link onder deze lijst. 

Aardbei maakt ieder jaar zelf nieuwe plantjes aan en vermeerderd dus snel. Met een enkel plantje kun je het volgende jaar vaak al 3 plantjes nieuwe plantjes zetten. De oude plant blijft ook jaren oogst geven. Slappere of lelijke aardbeien spaar ik altijd gewassen en zonder kroontje op in de vriezer. Hier kun je nog altijd de heerlijkste jam of dessertsaus mee maken. 

43) Ananas 

Een nieuwe ananas kweken duurt iets langer, maar het is daarom des te leuk als je na drie jaar een ananasboom in de tuin hebt staan! Kies een gezonde ananas uit en draai voorzichtig de kruin er vanaf (zorg dat er geen vruchtvlees meer aanzit, dit gaat later rotten in de grond). Laat de kroon vervolgens drogen en zet hem daarna in een bakje met water. Zodra er wortels beginnen te groeien kun je hem in vochtige grond zetten en een plekje in de zon geven. 

Deze link geeft een uitgebreide instructie: http://nl.wikihow.com/Een-ananas-kweken

44) Avocado

Het is zelfs mogelijk een Avocado boom te kweken uit een avocado pit. Reken o 4- 10 jaar voor er vruchten komen en soms komen er zelfs helemaal geen vruchten aan. Een Avocadoboom overleeft geen temperaturen onder de 10 gradn en en zal dus in de winter binnen moeten staan.

Je begint met het schoonmaken van de pit: laat de pit een paar minuten weken in water, maar was zeker niet de beschermende bruine laag eraf. Steek drie of vier tandenstokers in de pit en leg de avocadopit op een glas water, zorg ervoor dat de helft van de pit onder water staat. Zet het glas in het licht, maar niet in direct zonlicht en vervang het water om de vijf dagen. Binnen twee tot acht weken groeien er wortels uit de pit en ontkiemt de stengel. Als de plant zo’n 15 cm hoog is, kun je de plant terugsnoeien tot de stam van circa 8 cm. Zo stimuleer je nieuwe takken en bladeren. Bij 15 cm kun je de plant overpotten in een pot van circa 25 cm. Zorg ervoor dat de helft van de pot boven de grond uitsteekt. De avocadoplant houdt van een vochtige grond, geef de plant ongeveer om de dag water. Snoei de stengel weer af als de plant 30 cm hoog is en blijf de plant genoeg water geven.

We hebben ook een fb GROEP waar alle actuele tips gedeeld worden. Wordt ook lid en mis niks. KLIK HIER

Verticaal tuinieren bijv op balkon, voor het raam of in een kleine tuin. 

Heel veel leuke creatieve ideeën met werkinstructies op:

https://www.nudge.nl/projects/verbouw-je-eigen-groente/