BUDGETWEEKMENU.nl

Iedere dag voordelig

Goedkoper afwassen met vaatwasser

Met de handafwas bespaar je de kosten van de aanschaf van een vaatwasser (+ afschrijving) en stroomkosten voor het apparaat. Daardoor ben je waarschijnlijk goedkoper uit met handafwas al is het moeilijk te berekenen. Misschien kook je wel water voor de afwas of moet je heel veel liters koud water wachten voor je warm water hebt uit de keukenkraan. Bij handafwas verslijt je meer afwaskwasten en theedoeken, maar die kosten laten we maar even buiten beschouwing. Het gemak van de vaatwasser is echter ook wat waard.  

Eco programma's

De nieuwste machines worden alsmaar zuiniger in stroomverbruik en waterverbruik. Dat is niet altijd zo'n vooruitgang als dat het klinkt. 

Onze ervaring is namelijk dat een oudere machine veel schoner resultaat geeft en een ecoprogramma de vaat bijna viezer maakt dan die erin ging. We deden precies hetzelfde als voorheen en kwamen zeer bedrogen uit. Er vinden simpelweg onvoldoende spoelbeurten plaats bij een ecoprogramma. Gelukkig is water erg goedkoop en gebruiken we nu naar tevredenheid een programma met meer spoelgangen.


TIP: Nieuwe vaatwasser aanschaffen? Lees veel vooraf veel actuele reviews. 

Over geluidsnivo, droogresultaat, wel of niet een ledlichtje wat op de vloer schijnt en natuurlijk wasprestatie. 


FOUTJE: Zelf was ik afgegaan op het feit dat ik 10 jaar heel blij was met mijn IKEA machine totdat hij het loodje legde. Zonder twijfel kocht ik zo een nieuwe bij IKEA. Pas na de de eerste ergernissen van een niet-schone vaat, begon ik reviews te lezen. Achteraf had ik liever een andere gekocht en wel bij Coolblue, omdat je daar zelfs na testgebruik zonder problemen een machine die niet bevalt, kunt retourneren.

Coolblue doet bovendien mee met het online-aankopen-spaarpotje net als 1600 andere webshops. Meer weten over deze spaarpot?  ZIE DEZE LINK


Goede en goedkope vaatwasblokjes zijn die van W5 van Lidl. Beste koop volgens de Consumentenbond en hier privé al jaren favoriet. Regelmatig meer inhoud in de XL weken of aanbiedingen zoals 2 pakken voor €5,-  

Una van Aldi is ook goed (40 voor 2.79)

Wist je dat een half tablet (van Lidl) per keer ook een schoon resultaat geeft?! Dat is 80 vaatwasbeurten voor 2,79. En in de XL weken 96 vaatwasbeurten voor 2,79. 

Tomatensoep, diepvriesspinazie, appelmoespotten en aardappelresten wel eerst afspoelen voordat het in de machine gaat. 

Sun vaatwastabletten zijn een stuk duurder en ieder jaar "vernieuwing" door wat er steevast op neer komt dat er weer een blokje minder in de doos zit. Tegenwoordig nog maar 23/24. Suntabletten in de extra shine-variant doen het erg goed als je veel glaswerk en vettigheid, zoals in een horecakeuken, te verwerken hebt. Het glas blijft dan glanzen en wordt streeploos schoon. 

Halveren lukt bij deze tabletten niet zo goed omdat ze in een in water oplosbare folie zitten. Bewaar de tabletten op een droge plaats, zodat ze niet aan elkaar en in het machinevakje blijven plakken. (Juist: dit weet je alleen als je het al eens hebt mogen ervaren. Grrrrr vaatwasser klaar, tablet nog vast in het bakje....) 

15 jaar geleden ging het verhaal dat de werking van Sun blokjes zo sterk was dat je al heel snel glascorrosie kreeg. Ik herinner me nog goed de grijs uitgeslagen glazen vol krasjes (alsof je er met heel fijn schuurpapier over heen bent gegaan) van mijn moeder. Hier in de horecakeuken, waar dus Sun wordt gebruikt, geen last van. Zou zowel aan de kwaliteit van het glas kunnen liggen, als aan de aanwezigheid van voldoende vetten. 

De prijs van Sun tabletten verschilt nogal per aanbieder. Zo kost een doos met 24 bij AH 7,49 en precies dezelfde bij Nettorama 3.59 per pak als je er 2 tegelijk koopt. Beide winkels hebben af en toe akties. Bij AH heb je dan 1+1 voor 7.49 en bij Nettorama 2 voor 4.98 (prijzen maart 2017)