BUDGETWEEKMENU.nl

Iedere dag voordelig

LUIERS en BABY verzorging

Met het krijgen van een baby komt er veel op je af. Leuke dingen maar ook een groot aanbod van zogenaamd ontzettend handige onzinproducten, die je helemaal niet nodig hebt. In de eerste periode van gebroken nachten ben je meestal een beetje vermoeid en daardoor laat je je makkelijker van alles aansmeren wat je helemaal niet nodig hebt. 

Onze beste TIPS: 

1 Vraag jonge moeders/vaders wat ze nu echt handig vinden en veel gebruiken bij de verzorging van hun kind. 

Zelf heb ik heel veel gebruik gemaakt van goedkope hydrofielluiers (dat zijn doeken) als spuugdoek, knuffeldoek, met een paar knijpers als zonneschermpje op de wandelwagen en buggy en toen de kinderen wat ouder werden als snotjesveegdoek. Ze krijgen er niet zo snel een schrale neus van. Ook heb ik van 2 van die doeken een aantal washandjes genaaid omdat de stof gewoon heerlijk zacht en dun is voor de babyhuid. We gebruiken ze nog steeds graag en de kids zijn al 10 en 7.... 

2 Nieuw is niet nodig. 

Er is ontzettend veel aanbod van babykleding, wandelwagens, kinderkamers enz. op marktplaats, vrijmarkten en weggeefhoeken. Je baby groeit zo snel dat kleding vaak maar enkele keren gedragen is en dus ook 2e hands nog heel mooi. Je baby heeft vooral behoefte aan jouw warmte en liefde en zal ook zeker genoegen nemen met 2 hands spulletjes. 

3 Koop slechts 2 pakjes voor de 1e dag in maat 50. Je zult zien dan visite je overlaadt met kleding en de kraamverzorgster draait dagelijks wasjes. Soms lukt het niet eens om alles te dragen voor je kindje aan de volgende maat toe is, dat gaat namelijk supersnel in het begin. 

4 Koop kleding die lekker zit. Je baby ligt de hele dag op de rug en iets later ook op de buik. Kabeltruien en dikke knopen zitten dan niet lekker. Liever zachte broekjes dan knellende maillots met spijkerrokje. 

5 Naai je eigen lakens veel groter en breder als de standaardmaat Je kindje draait veel in bed en de standaardmaat lakentjes voor een bedje vliegen altijd los. Dan gaat je kindje er natuurlijk ook aan trekken met als gevolg dat je kind zich vast kan draaien in het laken, of net naast het laken spuugt/lekt enzovoort. 

Bij langere lakentjes ligt je kindje bovenop het uiteinden (wat onder het matras ligt) en zo blijven de lakens veel strakker in het bedje liggen. Een goede maat is: 60-80 cm breder dan de breedte van het matras en 50-60 cm langer dan de lengte van het matras. Neem 100% katoen en was en strijk de stof voor je gaat meten en naaien. Op de markt in allerlei leuke patroontjes verkrijgbaar. 

6 Neem een matrasje in de box ipv boxkleed met zelfgemaakte (extra grote zie punt 5) lakentjes en een beschermmatrashoes tegen vocht ertussen in plaats van boxkleden. Een boxkleed verplaatst ook altijd als je kindje beweeglijk wordt en is door de dikte lastiger in de was. Lakentjes was je makkelijker even tussendoor. 

7 Maak zelf je babyhapjes. Schaf een goede staafmixer aan en een flexibele cupcakebakvorm (action). De beste staafmixer is een Bamix: Onverwoestbaar, kan alles aan, eenvoudig en 100% hygienisch schoon te krijgen (Die hygiene is een struikelpunt bij allerlei andere staafmixers, het eten kan toch langs naadjes in de motor/behuizing komen en daar heerlijk gaan broeien. Dat kan bij de bamix absoluut niet. Geloof me, ik heb diverse andere staafmixers versleten/stukgedraaid voor ik eindelijk bij deze uit kwam en ik wil nooit meer anders). Je koopt een Bamix voor het leven. Niet goedkoop wel zijn geld waard. Typ maar eens Bamix in zoekveld van de reclame van bol.com op deze pagina en je ziet meteen wat ie nu kost. 

In het begin (na 4-6 maanden op advies van consultatieburo) maak je enkelsmaken zoals wortel en bloemkool en na verloop van tijd komt daar van alles bij. Vries de porties los in, in cupcakevorm. Druk ze na een nachtje in de vriezer uit de vorm en verpak in plastic. Ideaal.